Een veel geïnstalleerd warmtepompsysteem is de lucht – water warmtepomp. In de volksmond ook wel een luchtwarmtepomp genoemd. De lucht – water warmtepomp haalt zijn energie uit de omgevingslucht. De lucht – water warmtepomp heeft net als een airco een binnen- en een buitenunit. De lucht – water warmtepomp is in staat om grote ruimten met radiatoren en/of vloerverwarming te verwarmen. Ook kan het tapwater voor bijvoorbeeld de badkamer of keuken verwarmen.
De werking van de Lucht – water warmtepomp
Maximaal vermogen Lucht – water warmtepomp
Boven de 7 graden rendeert de lucht water warmtepomp het beste. Dat wil zeggen dat de ucht water warmtepomp dan maximaal vermogen kan geven. De lucht water warmtepomp is een uitermate geschikt systeem om met beperkte investeringen je woning of bedrijfspand te verduurzamen. Daarnaast functioneert de lucht – water warmtepomp prima bij wisselende weersomstandigheden.
Koelen met de lucht – water warmtepomp
De luchtwarmtepomp is tweeledig inzetbaar, je kunt er namelijk ook je huis of bedrijfspand mee koelen. De luchtwarmtepomp haalt dan energie uit de buitenlucht en geeft dan koeling aan het water. Het ‘verkoelde’ water wordt vervolgens rondgepompt door de leidingen en geeft koeling af aan bijvoorbeeld de vloerverwarming.
Voordelen lucht – water warmtepomp
De lucht – water warmtepomp wordt steeds populairder. Dit heeft verschillende oorzaken:
- Flinke besparing op de energiekosten
- Aantrekkelijke subsidies
- Relatief eenvoudige installatie op bestaande installaties
- Comfortabel verwarmen middels vloerverwarming en/of radiatoren
- Het kan zowel verwarmen als koelen
- Geen gasverbruik
- Laag elektriciteitsverbruik
- Werkt zonder problemen tot wel -15 graden
- In combinatie met zonnepanelen nog aantrekkelijker
De lucht – water warmtepomp is ideaal op bestaande leidingen. Het werkt dus prima op bijvoorbeeld vloerverwarming. Het enige wat er verandert is dat de cv-ketel omgeruild wordt voor een warmtepomp installatie. Daarnaast is het ook ideaal op vloerverwarming omdat het een laag temperatuur verwarming betreft. De werking en aantrekkelijkheid van een laag temperatuur verwarming lees je hier.