De volledig elektrische warmtepomp is een duurzaam alternatief. Er is geen ketel op gas meer nodig en het is een goede opmaat naar gasloos wonen. Het huis wordt door de ‘all-electric warmtepomp’ verwarmd. Daarnaast zorgt het voor warm tapwater.

Hoe werkt het?

Een volledig elektrische warmtepomp kan op verschillende manieren aan warmte komen. Het haalt bijvoorbeeld warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Voor het gebruik van de all-electric warmtepomp is wel een boiler voor warm tapwater nodig. Dit komt omdat de warmtepomp niet in staat is om meteen voldoende warm tapwater te leveren. Zou je geen boiler gebruiken dan heb je een koude douche. Er kan ongeveer een half uur gedoucht worden met een boiler van 150 liter.

Een gedeelte van de elektrische warmtepomp staat buiten de woning. Dit komt omdat de warmtepomp warmte uit de omgeving haalt.

Zonnepanelen

Om de elektrische warmtepomp nog duurzamer en milieuvriendelijker te maken raden wij aan om ook zonnepanelen te installeren. Daarnaast is het belangrijk dat je woning goed geïsoleerd is. Ook moet je woning of bedrijfspand voorzien zijn van lage temperatuur verwarming. Wat dat is leest u hier. De LTV zorg voor een efficiënte werking van de warmtepomp.

Installatie elektrische warmtepomp

Het is belangrijk dat er genoeg ruimte is om de elektrische warmtepomp te installeren. Het verschil t.o.v. een hybride warmtepomp is dat de volledig elektrische warmtepomp geen cv-ketel gebruikt. Een hybride warmtepomp werkt in combinatie met een HR-ketel. Gebrek aan ruimte kan een reden zijn om voor een hybride warmtepomp te kiezen. Een hybride warmtepomp heeft namelijk geen boiler nodig.