Zoals de naam het eigenlijk al zegt haalt de bodem-water warmtepomp zijn warmte uit de bodem om hiermee de woning of bedrijfspand te verwarmen. Ook de bodem-water warmtepomp is een duurzaam systeem.

Werking van de bodem-water warmtepomp

Graag leggen wij de werking van de bodem-water warmtepomp zo simpel mogelijk voor je uit. De bodem-water warmtepomp haalt zijn warmte uit de bodem. In de bodem bevindt zich namelijk warmte, dit komt mede door de opwarming van de zon en magma diep in de aarde. Met een moeilijk woord wordt deze warmte ook wel geothermische aardwarmte genoemd.

Om een bodem-water warmtepomp te laten functioneren wordt een buizennetwerk in de grond aangebracht. Warmtepomp-Achterhoek doet dit in samenwerking met een bedrijf die hier ruime ervaring mee heeft. Het buizennetwerk in de grond kan horizontaal, maar ook verticaal aangebracht worden. De aarde zorgt ervoor dat het grondwater in de buizen verwarmd worden. Natuurlijk is de temperatuur in de buizen nog niet zo warm genoeg om je woning ermee te verwarming. De pomp in combinatie met de compressor, verdamper en compressor zorgen ervoor dat het huis alsnog op de juiste temperatuur verwarmd kan worden. Dit met behulp van de warmtewisselaar. Op deze manier geeft de bodem-water warmtepomp warmte af en wordt het aangenaam warm in je woning.

Buizennetwerk

Een horizontale of verticaal buizennetwerk heeft verschillende voordelen. Allereerst de voordelen van een horizontale plaatsing uitgelegd. * De horizontale of verticale plaatsing is afhankelijk van de ruimte.

Horizontaal buizennetwerk

Wanneer er een horizontaal buizennetwerk geplaatst wordt zijn deze minstens 1,5 meter diep in de bodem geïnstalleerd. Dit uiteraard horizontaal. Het voordeel hiervan is dat het buizennetwerk op deze diepte niet meer kan bevriezen. Daarnaast is het buizennetwerk ook warm genoeg. Het horizontale buizennetwerk heeft veel meer oppervlakte nodig dan het verticale buizennetwerk. Gemiddeld heeft het horizontale buizennetwerk 2x de woonoppervlakte nodig. Indien het buizennetwerk kleiner is, bestaat het risico dat de vloeistof in de buizen bevriest. Hierdoor moet er meer anti-vries toegevoegd worden waardoor de buizen dikker worden. Het nadeel hiervan is weer dat het pompen dan moeilijker gaat. De pomp verbruikt meer elektriciteit waardoor het rendement daalt. Belangrijk is dat er een optimaal buizennetwerk ligt.

Kort samengevat heeft het de volgende voordelen:

  • Constant rendement
  • Borden is minder prijzig t.o.v. verticaal systeem
  • Zowel verwarmen als koelen

Nadelen:

  • Groot grondoppervlak nodig
  • Geen beplanting mogelijk bij buizennetwerk
  • In de winter lager rendement t.o.v. verticaal systeem
horizontaal bodemnetwerk

Verticaal buizennetwerk

Indien u over een relatief kleine oppervlakte beschikt wordt er gekozen voor een verticale plaatsing. Hiervoor moeten wel diepteboringen gerealiseerd worden. De gewenste diepte is heel erg afhankelijk van de samenstelling van de grond. In overleg met specialisten bepaald Warmtepomp-Achterhoek de juiste diepte. Dit kan variëren tussen 25 en 170 meter. De temperatuur is ongeveer bij 50 meter constant.

Voordelen van de verticale plaatsing:

  • Koude temperaturen hebben geen invloed
  • Weinig oppervlakte nodig

Nadelen van de verticale plaatsing bij een bodem-water warmtepomp

  • Prijzig
  • Exacte diepte van de boringen is niet te bepalen
verticaal bodemnetwerk

Rendement

Uiteraard kunnen wij begrijpen dat je nieuwsgierig bent naar het rendement van de bodem-water warmtepomp. Dit is niet exact te zeggen, maar wel uit te leggen. Het rendement is afhankelijk van de hoeveelheid warmte die de grond van jouw woning kan opnemen. Dit is afhankelijk van de diepte, maar ook van de samenstelling van de bodem. Een bodem van leem heeft bijvoorbeeld veel meer rendement dan een bodem van zand. Factoren zoals de staat van de woning spelen ook een grote rol. Is jouw woning slecht geïsoleerd, dan wordt het rendement ook minder.