Jij bent vast benieuwd naar de werking en rendement van een water-water warmtepomp? De werking van de water-water warmtepomp is als volgt: De water-water warmtepomp gebruikt de warmte van het grondwater om de woning of bedrijfspand te verwarmen. Dit wordt ook wel een geothermisch systeem genoemd omdat de energie uit de grond / aarde gehaald wordt.

De water-water warmtepomp heeft in principe het hoogste rendement van alle warmtepompen, maar daarnaast is het ook een flinke investering.

De werking

Bij de installatie van een water-water warmtepomp worden er twee putten bij de woning of bedrijfspand geboord. De ene put betreft een pompput en de andere een retourput. De retourput wordt ook wel een lozingsput genoemd. De diepte van deze putten is per situatie verschillend. Het kan variëren tussen 25 en 160 meter. De bodemsamenstelling speelt ook hier weer een grote rol.

De pompput wordt zoals de naam het al zegt gebruikt om er water uit te pompen. Het grondwater wordt naar de verdamper van de warmtepomp gestuurd. Hierna geeft het grondwater als het ware zijn warmte af aan het systeem. Nadat dit proces is afgerond wordt het afgekoelde water via de lozingsput weer de aarde in gestuurd.

Het is belangrijk dat het water niet in contact komt met de buitenlucht. Indien dit het geval is ontstaat er oxidatie en kalkafzetting. Daarom wordt de retour- en pompput altijd zeer goed afgedicht zodat er geen water bij kan komen. Met de water-water warmtepomp kan de woning en het tapwater verwarmd worden.

Voordelen

  • Hoogste rendement t.o.v. andere warmtepompsystemen: Dat komt doordat de temperatuur van het grondwater constant is.
  • Relatief klein systeem waardoor er niet veel ruimte nodig is.
  • Meer mogelijkheden: Water kan ook gebruikt worden om wc door te spoelen of in de zomer de tuin te besproeien.
  • Ook te gebruiken om je woning of bedrijfspand te koelen.

Nadelen

  • Prijs: de boringen vergen een flinke investering. Wel wordt dit op de lange termijn terugverdiend door de energie die gewonnen wordt.
  • Exacte boordiepte is moeilijk te bepalen.
  • Vergunning noodzakelijk: In een waterwingebied mag deze warmtepomp niet geïnstalleerd worden.

Prijs

De prijs is erg afhankelijk van de situatie, maar ligt ongeveer op €15.000. Hiervoor ontvang je een hoog rendement en een prima terugverdientijd. Daarnaast kom je ook in aanmerking voor eventuele subsidies. Ook lever je natuurlijk een goede bijdrage aan het milieu. Het is een zeer milieuvriendelijk systeem. Indien mogelijk raden wij zonnepanelen ook aan. Dit maakt het systeem nog milieuvriendelijker.

water water warmtepomp