Een goed en duurzaam alternatief voor de cv-ketel op gas is een warmtepomp. Met een warmtepomp kun je namelijk je huis op een duurzame manier verwarmen. Er wordt niet of nauwelijks gas verbruikt. Hierdoor daalt de Co2-uitstoot flink wat natuurlijk goed voor het milieu is. Naast het verwarmen van huizen of bedrijven kan een warmtepomp ook voor warm tapwater zorgen.

Wat is een warmtepomp?

De warmtepomp is een systeem dat energie uit de bodem, lucht of het grondwater haalt. Met een warmtepomp kun je bijvoorbeeld woningen en bedrijfspanden verwarmen. Bijzonder aan de warmtepomp is dat je niet alleen kan verwarmen, maar ook koelen. Het heeft als het ware een dubbelfunctie, verwarmen en koelen. Een warmtepomp kan tot wel 10graden beneden de buitentemperatuur koelen. Dus mocht het 30 graden buiten zijn, dan kan het 20 graden in je woning of bedrijfspand zijn. Het hele jaar door is er een aangenaam klimaat in het bedrijfspand of woning.

Warmtepomp voor bedrijven

Een warmtepomp is ideaal voor bedrijfspanden. De warmtepomp kan namelijk in de zomer tot 10 graden koelen beneden de buitentemperatuur. Daarnaast zorgt de warmtepomp in de winter voor aangename warmte. Het hele jaar door is er een fijn klimaat in het bedrijfspand. Ideaal voor je werknemers.

De werking van een warmtepomp

De werking van een warmtepomp verschilt per installatie. Er zijn namelijk warmtepompen die warmte uit de lucht, bodem of het grondwater halen. De warmte die hieruit gewonnen wordt zet de warmtepomp om in energie om het huis of bedrijfspand te verwarmen. Deze temperatuur is vaak te laag om er direct een woning of bedrijfspand mee te verwarmen. De buiten-unit van de warmtepomp zorgt ervoor dat de vrijgekomen warmte/energie opgevangen wordt. Daarna wordt de warmte verhoogt om de woning of bedrijfspand optimaal te kunnen verwarmen.

De warmtepomp draait volledig op stroom. Het stroomverbruik in huis of bedrijfspand zal hierdoor flink toenemen. Om dit tegen te gaan zijn zonnepanelen een hele goede optie. De zonnepanelen zorgen voor het stroom en jij zorgt ervoor dat de CO2-uitstoot nog lager wordt.

hoe werkt een warmtepomp

Onderdelen van de warmtepomp

Kortgezegd bestaat de warmtepomp eigenlijk uit drie elementen, namelijk de bron, de warmtepomp en het afgiftesysteem. De bron is waar de warmtepomp de energie uithaalt. Dit kan de lucht, de bodem of het grondwater zijn.

Bij de installatie van warmtepompen installeren wij een buitenunit en minimaal één binnen-unit. De buiten-unit kan op iedere gewenste plek buiten staan. Vaak tot 100 meter bij particulieren en bij bedrijven kan dit zelfs nog verder. Iedere ruimte kan voorzien worden van een binnen-unit, hiermee kan de ruimte gekoeld en verwarmd worden. Denk hierbij in woningen aan een woonkamer of slaapkamer.

Contact warmtepomp

Warmtepomp-Achterhoek is een onderdeel van Henk Rensing Installatietechniek. Het bedrijf heeft haar sporen ruimschoots verdiend en bestaat al ruim 40 jaar. Wij komen graag met je in contact over de aanschaf van een warmtepomp. Wij bekijken de situatie, bespreken de mogelijkheden en op basis van de mogelijkheden en wensen wordt een vrijblijvende offerte op maat opgesteld. Neem gerust eens contact met ons op.